Novosti

22/09/2015

Kreće ciklus edukativnih koncerata "Glazbeni poučak Pula 2015"

U četvrtak 24. rujna kreće ciklus edukativnih koncerata za učenike osnovnih i srednjih škola pod zajedničkim nazivom "Glazbeni poučak Pula 2015", projekt pod pokroviteljstvom Grada Pule koji su zajednički pokrenuli Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika Istre i Upravni odjel za kulturu Grada Pule.  

Glazbeni poučak temelji se na stvaralaštvu domaćih izvođača koji već dugi niz godina kontinuirano približavaju mlađim uzrastima glazbenu umjetnost regije te ih uče kako slušati, pratiti i razumjeti glazbu. Cilj edukativnih koncerata je mladima, ali i široj publici, na zanimljiv i svima razumljiv način,  kroz komunikaciju izvođača i publike, predstaviti odabrani glazbeni pojmovi, stilska razdoblja, skladatelji, instrument, pulski akademski glazbenici.

Koncerti su metodički oblikovani i traju oko 45-60 minuta.  Prvi će se održati ovog četvrtka u prostorijama Zajednice Talijana - Circolo i to u 12.30 sati za osnovnoškolce te u 13.30 za srednjoškolce, a nastupit će Dora, Viktor i Vedran Vojnić na udaraljkama.

Drugi koncert održat će se u četvrtak 22. listopada u Istarskom narodnom kazalištu, a nastupat će Anka Kovač Augustiny na fagotu i flauti, dok će se treći koncert iz ciklusa održati u  četvrtak 19. studenog ponovno u Circolu. Nastupat će Samanta Stell i Nataša Dragun. Na koncertu će se, osim uobičajenih flauta, moći čuti i piccolo, zatim alt flauta, sopran i alt blok-flaute, frula, panova frula i okarina.

"Glazbeni poučak još je jedan vrijedan projekt Grada Pule koji doprinosi edukaciji mladih. Ciljevi ovog projekta jesu približiti glazbu mlađoj publici na način koji razvija radoznalost za praćenje glazbene scene, kao i eventualnu volju za pobližim upoznavanjem kroz vlastito iskustvo - uključivanjem u glazbeni tečaj ili školu. Razvoj publike jedan je od glavnih ciljeva Kulturne strategije grada Pule te je identificiran kao važna strategija djelovanja kulturnog sektora iz razloga što pridonosi njegovu pozicioniranju u polju javnog djelovanja", kazala je pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber.

"Ovaj projekt osmišljen je kako bi se postupno umanjio nastali manjak publike te omogućilo mladim akademskim umjetnicima da se afirmiraju svojom djelatnošću pred mnoštvom zaineresirane publike", izjavila je Aleksandra Golojka koja je uz Natašu Dragun jedna od autorica projekta.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.