Novosti

22/09/2015

Sajić: "Gradski proračun stabilan zahvaljujući odgovornom financijskom poslovanju"

Na današnjoj su konferenciji za medije u Komunalnoj palači pročelnica Upravnog odjela za financije Vesna Sajić i pročelnik Ureda grada Aleksandar Matić predstavili podatke o izvršenju proračuna za prvih 6 mjeseci ove godine.

Pročelnica Sajić u uvodnom je predstavljanju istaknula kako je zbog donošenja Zakona o porezu na dohodak ovogodišnji proračun smanjen za čak 20 milijuna kuna pri čemu se Pula suočila sa statistički najmanjim proračunom od 2012. godine. "Treba napomenuti kako bi u proračunu Grada Pule danas bilo još 3,3 milijuna kuna manje da je stopa prireza (12%) ostala na nivou iz 2014. godine (7,5%) pa je, stoga, povećanje prireza bilo opravdano i uz štednju doprinijelo stabilizaciji gradskog proračuna", kazala je Sajić.

Dodala je i kako je izvršenje Proračuna u prvom dijelu godine nešto manje od 50 posto, ali da se sve obveze prema korisnicima i dobavljačima Grada Pule uredno ispunjavaju. Pri tom su, prema njenim riječima, prihodi od poreza na dohodak manji u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, za čak 1,8 milijuna kuna.

"Što se tiče poreza na imovinu, točno je da je povećan udio Grada u navedenom prihodu sa 60% na 80%, ali u prvih šest mjeseci je veće ukupno zaduženje poreza na promet nekretnina. Vjerojatno je i to razlog malo veće aktivnosti na tržištu nekretnina, a porez razrezuje i vodi naplatu Porezna uprava", pojasnila je Sajić. Kod poreza na imovinu Grad Pula je više naplatio i po osnovi poreza na korištenje javnih površina za 234.000,00 kuna. U odnosu na 2014. godinu veći su i prihodi iz drugih proračuna.

"Koncem prošle godine morali smo povući nepopularne, ali odgovorne poteze. Kao što smo od početka i govorili, moramo pričekati podatke o realizaciji proračuna za prvih devet mjeseci ove godine kako bismo procijenili ima li prostora za povratak nekih od socijalnih beneficija", istaknuo je Matić.

Kako se moglo čuti na tiskovnoj konferenciji, polugodišnji proračun za 2015. godinu ostvaren je u iznosu od 146.972.858,39 kuna ili 42,56 % u odnosu na godišnji plan. U istom razdoblju rashodi i izdaci iznosili su 139.024.075,58 kuna (40,26% u odnosu na plan). U prvih šest mjeseci višak prihoda nad rashodima te preneseni manjak iz prethodne godine iznosi 6,49 milijuna kuna. Kako se veći dio radova iz komunalnih djelatnosti odvija u drugoj polovici godine, pravo stanje proračuna znat će se tek koncem godine. Ukupno naplaćen porez i prirez porezu na dohodak manji je za 7,07 milijuna kuna ili 7,16%. Od komunalnih doprinosa naplaćeno je 1,7 milijuna kuna više, što je rezultat rada gradske uprave na poslovima legalizacije.

U lipnju ove godine, Institut za javne financije predstavio je rezultate velikog istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica, a među najboljih 15 gradova našla se i Pula, kojoj je dodijeljena najviša ocjena zbog objave svih traženih proračunskih dokumenata. Kada je riječ o transparentnosti rada, Grad Pula pri samom je vrhu, što je potvrdilo i posljednje istraživanje transparentnosti i otvorenosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave koje je proveo GONG. Osim toga, Ministarstvo financija Republike Hrvatske Pulu svrstava među najučinkovitije gradske uprave u Hrvatskoj.

Građani će u svim gradskim mjesnim odborima, u izravnom dijalogu s predstavnicima Grada Pule, od danas moći sudjelovati u kreiranju transparentnog prijedloga proračuna za 2016. godinu. Svi zainteresirani Puljani mogu iznijeti svoje sugestije, mišljenja i prijedloge koji će se, sukladno mogućnostima, uzeti u obzir i uvrstiti u proračun za nadolazeću godinu.

U 16 sati u Vijećnici Komunalne palače (Trg Forum 1) tribina će se održati za stanovnike MO Stari Grad, MO Arena i MO Monte Zaro, a u 18 sati na Kaštanjeru 10 za stanovnike MO Gregovica, MO Kaštanjer i MO Monvidal.