Novosti

22/09/2015

Fra Berard Barčić proslavio 105-ti rođendana i 90-tu godišnjicu redovništva

Danas je u pulskoj crkvi Sv. Antuna održano svečano euharistijsko slavlje povodom 105.-tog rođendana i 90-te godišnjice redovništva Fra Berarda Barčića.

Svečanu misu predvodio je msgr. Ivan Milovan, biskup u miru koji među ostalim slavljeniku zahvalio na svemu što je tijekom godina učinio za Crkvu i njezine vjernike.

Misnom slavlju prisustvovao je i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je uz čestitke, fra Berardu uručio i prigodni poklon, keramiku s motivima brodova koje fra Berard iznimno voli. Na pitanje o tajni njegove dugovječnosti, fra Berard je odgovorio kako samo Bog zna tajnu dugog i zdravog života.

Nakon svete Mise, u pulskom kinu Valli održan je i premijera dokumentarnog filma "fra Berard", redatelja Edija Benčića'.

Fra Berard , Berard Barčić, rođen 22. rujna 1910.g. u Kamporu na Rabu, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Senju, a budući se opredijelio za redovnički stalež, nastavio je u Dubrovniku da bi je završio i maturirao u Splitu. Stupivši u novicijat uzeo je redovničko ime Berard.  Napisao je 11 knjiga i 66 radova i članaka znanstvenog, teološkog, povijesnog i informativnog karaktera. Nakon službe magistra novaka u Zadru ( 1973 - 1978 ) premješten je u Pulu, gdje  provodi preko 35.  godinu života pomažući u pastoralnom radu, u slavlju mise i sakramenata, propovijedanjem, ispovijedanjem, te poučavanjem vjeronauka.