Novosti

22/09/2015

Puštanjem crnih balona obilježen Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas je uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održan tradicionalni mimohodom od pulskog Foruma, preko Portarate i Flanatičke ulice do Tržnice. Okupljenima na Forumu riječi pozdrava i podrške uputio je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

U mimohodu, kojemu je za cilj bio zajedničkim snagama senzibilizirati javnost spram gorućeg problema nasilja nad ženama, sudjelovali su pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, predstavnici i aktivisti Sigurne kuće Istra na čelu s predsjednicom Jadrankom Černjul, predstavnici Policijske postaje Pula i drugih udruga te brojni učenici, studenti i građani. U znak sjećanja na sve žrtve obiteljskog nasilja, sudionici povorke u zrak su pustili simbolična 242 crna balona. "Riječ je o ukupnom broju žena koje su izgubile život od 2001. godine do danas" naglasila je Branke Zužić iz Sigurne kuće Istra koja je nadodala kako je samo prošle godine ubijeno devet žena od toga jedna iz Istre, dok je s teškim ozljedama zbog premlaćivanja završilo njih 460. Jadranka Černjul nadovezala se kazavši kako je u devet godina postojanja Sigurne kuće njihov SOS telefon zazvonio gotovo 900 puta.

"Danas jasno i glasno govorimo da mora postojati nulta stopa tolerancije spram nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja uopće, a kroz ovakve akcije želimo ženama pružiti informacije o tome gdje, kada i kako mogu dobiti podršku i zaštitu" kazala je Krizmanić Marjanović nadodavši kako Grad Pula već niz godina pruža financijsku podršku Sigurnoj kući Istre kao i svim njezinim štićenicima.

Upravo u svrhu informiranja javnosti na tržnici je postavljen štand na kojem su se dijelili edukativni materijali s adresama ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama obiteljskog nasilja.

Spomenutu akciju su zajedno organizirale Sigurna kuća Istra, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije te Udruge žena Pula.