Novosti

03/09/2015

U pulske škole kreće 613 prvašića. Vozači, oprez u prometu!

U ponedjeljak 7. rujna u školske klupe pulskih škola prvi put će sjesti 613 prvašića, a kako bi im osigurali neometan i siguran pristup, u narednim će tjednima djelatnici policije pojačano nadzirati promet u blizini pulskih škola i vrtića. Stoga je na inicijativu Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule jučer u prostorijama pulske Komunalne palače održan radni sastanak s predstavnicima Grada Pule i Prometne policije s ciljem podizanja razine sigurnosti djece i ostalih sudionika u prometu.

Kako je jučer pojašnjeno, prometnice u blizini škola su označene propisanom vodoravnom i okomitom prometnom signalizacijom, a na nekim mjestima su postavljene i vibracijske trake ili umjetne izbočine kako bi se sporije prometovalo u blizini škola. Kao i svake godine, djelatnici Pulaparkinga ovih dana završavaju obnovu navedene prometne signalizacije i opreme i će biti završno do početka pedagoške godine.

Zamjenica gradonačelnika Pule, ujedno i predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju, Elena Puh Belci pohvalila je dosadašnju suradnju s Prometnom policijom te je dodala kako će mališanima u prometu pomagati i djelatnici Prometne jedinice mladeži. "Apeliram na roditelje da se pridržavaju prometnih propisa. U blizini škola i vrtića prilagodite brzinu kretanja vozila, i izbjegavajte nepropisno parkiranje na kolniku ili nogostupu jer time direktno ugrožavate sigurnost djece", naglasila je Puh Belci.

Načelnik Prometne policije Domagoj Fabijančić kazao je kako će djelatnici policije dodatno regulirati parkiranje pokraj škola te je napomenuo kako bi i u prometu roditelji trebali biti uzor svojoj djeci, tako što će svoju djecu voziti uredno vezane na zadnjem sjedalu, a za kretanje koristiti nogostup i pješačke prijelaze. Mališane, koji sami dolaze u školu, pozvao je na što opreznije ponašanje u prometu te da se također kreću nogostupom i prijelazima za pješake.

Grad Pula već je u dogovorima s ravnateljima škola kako bi se još intenzivnije pristupilo edukaciji osnovnoškolaca, a podršku tome dolazi iz samih škola putem Školskih prometnih jedinica, odnosno Prometne jedinice mladeži organizirane od strane Grada.

U blizini Osnovne škole - Scuole elementare "Giuseppina Martinuzzi" i Talijanske srednje škole - Scuola media superiore italiana "Dante Alighieri" u Santorijevoj ulici trenutno su u tijeku radovi na rekonstrukciji ulice i izgradnji kružnog toka u dijelu pristupa parkiralištu OB Pula te će stoga, u dogovoru sa školama, izvođači radova do ponedjeljka urediti pješačke pristupe školama preko parkirališta na početku Santoriove ulice. Dio metalne ograde koja odvaja parkiralište škole od javne površine će se ukloniti te će se izvršiti uređenje pješačkog pristupa, a postavljena horizontalna i vertikalna signalizacija dodatno će doprinijeti sigurnosti prometovanja. Kako bi se projekt rekonstrukcije Santorijeve ulice čim prije okončao, propuštanje vozila na gradilište iz smjera Zagrebačke ulice bit će onemogućeno, a parkiralištima u Santoriovoj ulici neće se moći pristupiti s osobnim vozilima. Radovi na rekonstrukciji ulice teku planiranom dinamikom i kroz kraći period bit će okončani stoga se mole roditelji, pješaci, vozači i svi ostali sudionici u  prometu na razumijevanje uz apel roditeljima, učenicima i djelatnicima škola, stanarima, kao i korisnicima vrtića u obližnjoj Rižanskoj ulici da se prilagode prometnim uvjetima, te da izbjegavaju duže zaustavljanje vozila u Rižanskoj ulici. 

Zbog radova u Santoriovoj ulici, autobusi javnog gradskog prijevoza koriste alternativni prometni pravac u Mutilskoj ulici, a učenicima i djelatnicimaškole na raspolaganju su stajališta kod "Žute škole" u Zagrebačkoj i Stankovićevoj ulici.