Novosti

28/08/2015

Predsjednik Vlade Zoran Milanović i pulski gradonačelnik Boris Miletić posjetili brodogradilište Uljanik

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović posjetio je danas pulsko brodogradilište Uljanik te je obišao radove na izgradnji broda "Bagtyy'ar" kojeg pulski brodograditelj gradi za "State service of maritime and river transportation of Turkmenistan". Obilasku radova prisustvovao je i pulski gradonačelnik Boris Miletić te predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić.

"Hrvatska je ne samo spasila, već i ojačala svoju brodogradnju", kazao je predsjednik Vlade u izjavi za medije  osvrnuvši se i na rast BDP-a od 1,2 posto. "To je brojka kojom možemo biti jako zadovoljni. Ono što je još važnije jest da raste izvoz i da raste industrijska proizvodnja, a i potrošnja raste kontinuirano", rekao je Milanović. 

Pulski gradonačelnik Boris Miletić pohvalio je napore pulskog brodograditelja koji se već iskazao u kvaliteti izrađenih brodova. Naime, izgradnjom ovih brodova Uljanik nastavlja tradiciju gradnje plovnih objekata za područje Kaspija na kojem se već etablirao gradnjom 14 takozvanih paroma, odnosno brodova za prijevoz vagona cisterni.

Delegaciju, u kojoj su još bili i potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac, dočekali su predstavnici Uljanik brodogradilišta predvođeni predsjednikom Uprave društva Giannijem Rossandom, članovima Uprave Marinkom Brgićem i Veljkom Grbcem te direktorom poslovno informacijskih sustava Hrvojem Markulinčićem.

Kobilica za brod "Bagtyy'ar" koji je namijenjen prijevozu putnika, kamiona i drugih vozila na kotačima u području Kaspijskog mora, položena je 14. prosinca 2013. godine, u more je porinut u travnju prošle godine te se uskoro očekuje i sama isporuka. Uz već izgrađen drugi brod iz serije imena "Berkarar", ugovor za gradnju ovi brodova potpisani su u kolovozu 2012. godine, a važnu potporu ovom poslu u razgovorima s Turkmenistanskom kompanijom dali su tadašnji predsjednik republike, ali i predstavnici Istarske županije i Grada Pule.