Novosti

26/08/2015

Tematiziranje plaža za veću privlačnost i održivi razvoj

Stvaranje organizacijskih i upravljačkih preduvjeta za profitabilno, učinkovito i potencijalnim korisnicima prilagođeno dugoročno održivo upravljanje raspoloživim plažama na prostoru Istre glavni je cilj projekta, odnosno dokumenta "Regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama u Istarskoj županiji" pojašnjeno je danas na radionici održanoj u HGK - ŽK Pula na kojoj su predstavnici Instituta za turizam sudionicima predstavili predmetni Dokument. Na radionici, uvodno otvorenoj  od strane Nade Prodan Mraković, pročelnice Upravnog odjela za turizam Istarske županije, na kojoj su sudjelovali djelatnici iz područja turizma, gospodarstva, te predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave, naglašena je nužnost dodatnog uređenja i opremanja plaža, odnosno tematiziranje plaža u Istri.

"Tematiziranjem plaža povećat će se zadovoljstvo turista i domaćih stanovnika jer će im se omogućiti da odu na plaže koje su najprimjerenije njihovim afinitetima" pojasnio je prof. dr. Kunts ispred Instituta za turizam inače izrađivača Programa, po narudžbi Istarske županije, a sve sukladno Nacionalnom programu upravljanja i uređenja morskih plaža.  

U izlaganju prof. Kunts istaknuo je kako se kroz bolju valorizaciju i sustavno upravljanje plažnim kapacitetom Istre unapređuje tržišna pozicija cijele županije na turističkom tržištu. Dokument, ponajviše kroz tematiziranje raspoloživog plažnog prostora i propisivanja minimalnih tehničkih uvjeta uređenja plaža, osigurava unapređivanje  kvalitete plažnog prostora, primjereni plažni sadržaj, dugoročnu održivost upravljanja te unaprjeđenje privlačnosti i vizualnog identiteta cijelog obalnog pojasa Istre.

Nakon prezentacije Programa sudionici su raspravljali o predmetnoj tematici.

Radionice se ovoga tjedna održava i u drugim gradovima u Istri sve kako bi se svi ključni akteri upoznali s Programom i dali svoje prijedloge na isti te ga zajedničkim snagama zaključili prije usvajanja na Skupštini Istarske županije. Potom će priobalne jedinice lokalne samouprave u Istri moći kandidirati svoje projekte tematizacije i uređenja plaža na natječaj Ministarstva turizma za dodjelu bespovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma.