Novosti

26/08/2015

Započinje Dimensions festival

Koncertom švedskog kvarteta Little Dragon te dva vrlo važna glazbenika u svijetu elektroničke glazbe  Four Tet i Floating Points danas u Areni započinje festival elektronske glazbe Dimensions. Ispod stoljetnih kamenih zidina i svodova Arene krenut će uzbudljivo Dimensions putovanje kroz mnogobrojne sfere elektroničke glazbe, na koje će publiku povesti lideri ovog eklektičnog i progresivnog glazbenog smjera. Nakon otvaranja u Areni Festival će se do nedjelje, 30. kolovoza, nastaviti na tvrđavi Punta Christo i poluotoku Štinjanu.

Britanski glazbenik Kieran Hebden, poznatiji kao Four Tetveć godinama istražuje spektar elektroničke glazbe, pronalazeći inspiraciju najviše u jazzu, hip-hopu, technu, grimeu i folku. Njegov posljednji, sedmi album "˜Beautiful Rewsind"™ izdan 2013. godine, najavio je dinamičan zaokret prema plesnijim house ritmovima, a Four Tet se ne i dalje ne prestaje razvijati u jednog od najboljih svjetskih elektroničkih izvođača.

Hvaljeni švedski kvartet Little Dragonšarmirao je kritiku i publiku još 2007. svojim istoimenim albumom prvijencem, nakon kojeg su uslijedila još tri albuma, uključujući i prošlogodišnji "˜Nabuma Rubberland"™. Savršeno pozicionirani na granici između plesne glazbe i downtempo perspektive, njihova bogata glazbena tekstura teče po rubovima elektroničkog pop mainstreama i obećava dobar provod svima koji će prisustvovati koncertu.

Floating Pointsje neuroznanstvenik po danu, a producent, kompozitor i DJ po noći. S klasičnom glazbenom naobrazbom još od malih nogu i velikom strašću za jazz glazbu, ne poznaje granice kada su u pitanju kreativnost i izražavanje. Floating Points je trenutno jedan od najuzbudljivijih svjetskih producenata i istovremeno vodećih DJa klupske scene. Na koncertu u pulskoj Areni Floating Points će izvesti svoje nove skladbe uz podršku benda, čiji će članovi svirati elektroničke i klasične instrumente.

I ove godine na koncertu otvorenja Dimensions festivala pridružit će se svjetski poznati internet projekt Boiler Room, koji će putem svojih popularnih internet kanala uživo prenositi koncert otvorenja.

Dimensions festival cijenjen je zbog svojih jedinstvenih lokacija, intimne atmosphere, ali i istančanog glazbenog ukusa i politike izbora samo najfinijih house, techno, jazz, soul, drum and bass i psych vodećih svjetskih glazbenika, DJ-a, producenata, bendova, izdavačkih kuća i kolektiva. 

Među objavljenim izvođačima na Festivalu bit će rodonačelnici house glazbe Moodymani Lil Louis, britanski duet Mount Kimbiepoznat po unikatnom miješanju žanrova, trenutno najtraženiji svjetski techno izvođači Ben Klock, Surgeoni Rodhad, vodeća britanska izdavačka kuća izdavačka kuća Hessle Audioi njeni pioniri Pearson Sound, Ben UFOi Pangaea, tehnički briljantni Motor City Drum Ensemble, zagonetni španjolski John Talabot. Onsulatedonosi organski, jazzy i afro ritmovima ispunjen zvuk, a Daniel Avery, Delano Smithi Horse Meet Discopredstavljaju, svaki za sebe, svoj specifičan glazbeni ukus. Paranoid London, neuhvatljivi zagovornici acid housea nastupit će u live izdanju, dok će DJ Deep, domaćin cijenjenog pariškog Rex Cluba donijeti dašak francuskog zvuka. Najistaknutija izdavačka kuća 2014. po izboru Resident Advisora, najvećeg globalnog muzičkog magazina, bio je Gieglingkoju će na Dimensions festivalu predstaviti Edward, Vril, Dustini Konstantin. Ovo su tek neka od imena koja će nastupiti na Dimensions festivalu.

Pulapromet će za vrijeme održavanja Festivala uvesti dodatnu autobusnu liniju 62-Giardini - Puntižela, -Giardini. Linija će voziti od 26. do 31. kolovoza. i od 02. do 07. rujna 2015. kada započinje Outlook festival, jedan je od vodećih svjetskih festivala bass glazbe i sound system kulture.

Termini prometovanja biti će u 22:00; 23:00; 00:00; 01:00; 02:00; 03:00; 04:00 i u 05:00 s polaskom sa Giardina, odnosno autobusnog stajališta u Istarskoj ulici pored FINE.

Više o informacijama i ulaznicama može se pronaći na službenim stranicama festivala www.dimensionsfestival.com