Novosti

17/06/2015

Gradska knjižnica obilježila Bloomsday

Gradska knjižnica i čitaonica Pula 16. lipnja obilježila je Bloomsday - dan posvećen poznatom irskom piscu Jamesu Joyceu.

Program je započeo u jutranjim satima u Titovom parku predstavom za djecu "Mačak i vrag", prema slikovnici koju je James Joyce napisao svome unuku, u izvedbi Teatara Naranča.

Predstava "Mačak i vrag" dio je programa obilježavanja Bloomsdayja u Puli 2015., a bila je namijenjena djeci predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta. Djeca su se družila s Jamesom Joyceom koji im je pričao o sebi i dogodovštinama mačka i vraga.

U Središnjoj knjižnici otvorena je izložba radova pristiglih na likovni natječaj Bloomsday u Puli 2015. U Čitaonici dnevnog tiska izloženi su svi radovi pristigli na natječaj koji je ove godine bio raspisan u dvije kategorije - učenici nižih razreda osnovne škole iz Pule (tema Mačak i vrag) i učenici srednje škole iz Istarske županije (tema 1905. - Sretan put Mr. Joyce). Na natječaj je prijavljeno 38 radova u prvoj kategoriji i 13 radova u drugoj kategoriji.

Po jedan autor iz svake kategorije nagrađen je poklon-bonom u jednoj pulskoj knjižari i ovogodišnjom majcom Bloomsdayja u Puli, dok su autori drugonagrađenih i trećenagrađenih radova dobili godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.

Knjižnica treću godinu zaredom, u suradnji s udurugom Bloomsday Croatia, obilježava Bloomsday s ciljem promicanja knjige i čitanja te povezivanja književnih djela s poviješću i kulturnim nasljeđem Pule i Istre, ali i poticanjem mladih na promišljanje o jednom od važnih razdoblja u europskoj književnosti i povijesti općenito, pronalaženja i razumijevanja tih karakteristika u vlastitoj okolini te buđenja svijesti o pripadnosti određenoj lokalnoj zajednici, regiji, državi, Europi i  svijetu.