Novosti

15/06/2015

Bloomsday nudi bogat i zanimljiv program

Grad Pula i ove godine u suradnji s udrugom Bloomsday Croatia obilježava Bloomsday s ciljem promicanja knjige i čitanja te povezivanja književnih djela s poviješću i kulturnim nasljeđem Pule i Istre. Bloomsday je popularni naziv za 16. lipnja 1904. godine, dan kada je irski književnik James Joyce upoznao Noru Barnacle, svoju životnu družicu, što ga je potaknulo da upravo u taj dan smjesti radnju romana "Uliks". Ove se godine navršava 110 godina otkako je u svom dobrovoljnom izgnanstvu živio u Puli (od listopada 1904. do svibnja 1905.), gdje je koncipirao i neke od svojih temeljnih estetskih i idejnih načela te radio na zbirci priča "Dublinci" i "Portretu umjetnika u mladosti".

Bloomsday se u cijelom svijetu, pa tako i u Puli već tradicionalno obilježava čitanjem romana Uliks naglas te izložbama, tribinama, predavanjima, skupovima i ostalim programima.

Danas će u 19.30 sati na trgu Forum pulski Bloomsday službeno otvoriti prvi Veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj Timothy Harrington koji će uz svoju suprugu Majellu O'Doherty čitati najvažnije dijelove Joyceova romana Uliks. Po otvorenju će na Forumu, gdje će se održati i sajam sira, nastupiti plesna skupina Irish Maiden, a zatim u Caffeu Uliks hvaljeni kantautor Luka Belani.

Predstava za djecu "Mačak i vrag", prema slikovnici koju je James Joyce napisao svome unuku, izvest će Teatar Naranča u Titovom parku u utorak, 16. lipnja 2015. u 9 sati. "Mačak i vrag" dio je programa obilježavanja Bloomsdayja, a namijenjena je djeci predškolskog uzrasta. Djeca će nakon odgledane predstave moći uživati u knjižnici u parku. U slučaju lošeg vremena, program će biti održan u Središnjoj knjižnici.

Izložba radova pristiglih na likovni natječaj "Bloomsday 2015." bit će otvorena istoga dana u 12 sati u Središnjoj knjižnici. Svi radovi pristigli na likovni natječaj koji je ove godine bio raspisan u dvije kategorije - učenici nižih razreda osnovne škole i učenici srednje škole - bit će izloženi u Čitaonici dnevnog tiska, a po tri autora iz svake kategorije bit će nagrađeni.

Svečano otvorenje izložbe i proglašenje najboljih radova uveličat će sopranistica Marija Blažek i skladatelj Michael Roner, koji će izvesti nekoliko autorskih skladbi - uglazbljenih Joyceovih poezija.