Novosti

14/05/2015

Održan okrugli stol "Odgovorna zajednica - odgovorno roditeljstvo"

U Komunalnoj palači, povodom Međunarodnog dana obitelji, održan je danas okrugli stol na temu "Odgovorna zajednica - odgovorno roditeljstvo" kojeg na inicijativu Dječjeg gradskog vijeća organizira Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule.

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, kao predsjednica Vijeća, istaknula je kako je ovo prilika da se razmijene iskustva i mišljenja sudionika te kako bi se razgovaralo o uvijek aktualnoj temi. "Kad govorimo o obitelji, govorimo i o pravima djeteta, a zato je danas s nama i dječja gradonačelnica", kazala je Puh Belci te prepustila riječ mladoj gradonačelnici Katarini Jurić koja se u ime Dječjeg gradskog vijeća založila za prava djeteta.

Ines Puhar iz Centra za socijalnu skrb Pazin - Podružnice Obiteljskog centra održala je prezentaciju na temu "Što je odgovorno roditeljstvo", Denize Vojvoda Skrobe iz Centra za socijelnu skrb Pula - Odjela za zaštitu djece, braka i obitelji govorila o tome "Što kaže obiteljski zakon", dok je zamjenica gradonačelnika izložila temu o ulozi zajednice u brizi o djeci.

Ciljevi okruglog stola bili su potaknuti raspravu o odgovornom roditeljstvu i mogućnosti zajednice za podršku djeci i roditeljima, istaknuti pozitivne primjere te dati prijedloge i preporuke svim relevantnim dionicima. Na okruglom stolu doneseni su i sljedeći zaključci:

1.Briga o djeci zajednički je "posao" svih nas. Važno je uključiti mišljenja djece kod donošenja odluka.

2.Roditeljske odgovornosti uključuju pružanje ljubavi i brige te postavljanje strukture i pravila.

3.Od posebnog su značaja prevencija i pravovremena intervencija te povjerenje i suradnja među institucijama.

4.Pula ima vrijedne resurse za brigu o djeci i podršku roditeljima. Kroz projektna partnerstva isti se mogu dodatno iskoristiti i oplemeniti.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici Vijeća za komunalnu prevenciju, predstavnici zdravstva, školstva, vijeća roditelja, jedinica lokalne samouprave i ostalih ustanova i organizacija civilnog društva u gradu Puli.