Novosti

28/11/2014

U Puli najavljene brojne akcije povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca diljem Hrvatske obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na gorući problem današnjice. Na tragu tome organiziraju se društvene akcije i manifestacije kojima planira potaknuti sve subjekte u društvu na borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga.

S tim ciljem osnovano je i Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule koje je usmjereno na promicanje i razvijanje programa prevencije kroz partnerstvo i zajedničko djelovanje s raznim ustanovama. "Upravo u tu svrhu izrađena je i informativna brošura namijenjena učenicima sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola radnog naziva 'Neka droga ne bude tvoj izbor'", istaknula je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci te je dodala kako su pri kreiranju brošure svojim savjetima pomogli i članovi Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule. 

Vođeni mišlju da prevencije nikad dosta, osim navedene brošure održat će se dvije sportsko-zabavne manifestacije. "Jedna od takvih aktivnosti je upravo sportsko - edukativna akcija pod nazivom 'Bacimo drogu u koš' koju provodi Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule u suradnji s Kampanjom Istarske županije Bježi/Via, Zavodom za javno zdravstvo IŽ, Policijskom postajom Pula, UZPIRO-CRO Pula i Udrugom Institut Pula", kazala je Puh Belci. Više o samoj akciji objasnio je koordinator kampanje Bježi - Via Diego Bosusco Ptica: "U utorak, 2. prosinca u periodu od 11,00 - 13,00 sati na trgu Portarata održat će se turnir u slobodnom bacanju, a sudjelovat će preko 170 učenika osnovnih škola. Bit će postavljen i Info - punkt na kojima će građanima biti ponuđene brošure o programima vezanih za prevenciju, rehabilitaciju i resocijalizaciju ovisnika. Druga aktivnost je vezana za tradicionalnu malonogometnu utakmicu predstavnika Grada Pule, MUP-a, Medija i djelatnika osnovnih škola 'Život bez droge je prva liga', koja će se održati 12. prosinca u 12,00 sati u sportskoj dvorani OŠ Veli Vrh".

Načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac Maksić kratko je izvijestila o statističkim pokazateljima. Tako je kazala da su u prvih deset mjeseci ove godine na pulskom području policijski službenici evidentirali 25 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga, što je devet više u odnosu na lani te 576 prekršaja prema Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga što je za 260 više nego prošle godine. Božac Maksić je kazala se kako najveći dio zapljene droge odnosi na marihuanu, čak 2287 grama. Na konferenciji za novinare prisustvovala je i pomoćnica pročelnice UO za društvene djelatnosti Irena Peruško koja je pohvalila veliki odaziv škola u ovoj akciji.

 "Drago nam je da možemo sudjelovati na ovom eventu, jer cilj našeg kluba je promicanje sporta i zdravog života" kazao Milislav Katrašnik Iz AB originala.