Novosti

28/11/2014

Pulski gradonačelnik čestitao obljetnicu neovisnosti Albanije

Sinoć je u hotelu Pula održana proslava 102. obljetnice neovisnosti Albanije i Dana zastave. Na ovaj nacionalni praznik Albanci se prisjećaju povijesnog događaja u kojem je Ismail Qemali, predvodnik albanskog nacionalnog pokreta, podignuo stijeg u Viori da bi proglasio neovisnost nove države od višestoljetne vladavine Turaka, čime je postavio temelje osnutka Albanije.

Ovom prigodom gradonačelnik Pule Boris Miletić čestitao je svim pripadnicima albanske nacionalne zajednice i njihovim gostima ovaj poseban dan: "Ponosan sam gradonačelnik multikulturalnog grada, grada koji poštuje prave i istinske vrijednosti čiji je dio i albanska zajednica kojoj dugujemo priznanje za njezin doprinos kulturnom i gospodarskom rastu naše Pule". Miletić je kazao kako su Istra i Pula dobri promjeri suživota manjina, jer različitost je veliko bogatstvo našega kraja.

Čestitkama se pridružila i zamjenica župana Giuseppina Rajko s prigodnim riječima "Nezavisnost svake zemlje veliko je ostvarenje naroda, pa to svakako treba slaviti".

U prigodnom programu nastupili su polaznici dopunske nastave na albanskom jeziku iz Medulina, Pule, Poreča i Rovinja.