Novosti

07/04/2014

U pulskim školama kreće program "Pula - reci drogi NE!"

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je program "Pula - reci drogi NE!" u sklopu kojega će se u pulskim školama izvoditi edukativna predstava proizašla iz The/Arto projekta. Kroz sustavno izvođenje u školama te putem kazališne umjetnosti otvorenog tipa predstava nastoji podići nivo javne svijesti o važnosti prevencije zlouporabe droge  i educirati djecu o ovoj tematici. Glumci Ivana Krizmanić i Vedran Komerički u 45 minuta uspostavit će izravan kontakt s djecom  kroz  predstavljanje realnih situacija, što iziskuje poseban pristup i način glume.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci istaknula je kako se simbolično, upravo na Svjetski dan zdravlja, započinje izvođenje predstave "Droga - reci drogi NE!" u svim pulskim osnovnim školama, a predstavu će pogledati 589 učenika sedmih razreda. "Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule ovu je predstavu uvrstilo u plan i program s namjerom da se izvodi svake godine",dodala je Puh Belci.

"U sklopu predstave predviđa se predstavljanje kontakt policajca koji je zadužen za područje škole u kojoj se predstava izvodi", naglasila je načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac te dodala kako im se djeca, ali i roditelji, mogu obratiti s punim povjerenjem.

Autor i redatelj predstave "Droga - reci drogi NE!" Zijah A. Sokolović ukratko je pojasnio bit predstave naglasivši kako je njen cilj informirati mlade ljude o prevenciji i posljedicama uzimanja droga. Kazao je kako je problem droge prisutan u školama te je presudno da se djeca, kao i roditelji, dobro informiraju o tome. "Kroz predstavu se na jedan živi način igraju primjeri na koje se sve načine dolazi do droge i koje su posljedice uzimanja. Nastojalo se stručno predavanje zamijeniti kazališnom predstavom koja se kao forma bliža djeci koristi za komunikaciju i informiranje o toj problematici", kazao je Sokolović.

Predstava "Droga - reci drogi NE!" napravljena je 2006. godine na inicijativu Policijske uprave zagrebačke, uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, uz suradnju stručnjaka psihologa, pedagoga i umjetnika, ado sada je odigrana preko 380 puta. Predstava je namijenjena i roditeljima. Cilj predstave je putem kazališne umjetnosti, kao otvorenog i neposrednog oblika komunikacije, djecu i mlade educirati i potaknuti na razmišljanje, razgovor i dijeljenje iskustava o neprihvatljivosti zlouporabe opojnih sredstava, informirati ih o činjenicama i upozoriti na posljedice. Napravljena po stručnim knjigama i savjetima psihologa koji se bave problemom droga i, kako ističu autori,  ova predstava je jedno umjetničko predavanje koje traje 45 minuta.

Kako prepoznati situacije u pubertetu i adolescenciji kada mladi dolaze u dodir sa drogom? Kada i zašto najčešće uzimaju drogu? Kako i kada postaju ovisnici o drogama? Kada i kako roditelji mogu pomoći i kada i zašto i oni kao roditelji griješe? Odgovore na ova i još mnoga druga pitanja mladima i roditeljima osigurat će ova predstava koja ih kroz zanimljiv način  informira i uči.