Novosti

08/11/2013

Kampanja "Živim život bez nasilja" provedena u Puli

Danas se u sklopu kampanje "˜"™Živim život bez nasilja"™"™ u Puli održala radionica i tematska predstava s ciljem podizanja svijesti kod djece i mladih o neprihvatljivosti nasilja.

U jutarnjim satima je održana Interaktivna radionica u OŠ "˜"˜Centar"™"™ za učenike osmih razreda škole. Radionicu su održali policijski službenici Ministarstva unutarnjIh poslova i Odjela prevencije Policijske uprave istarske te predstavnik udruge "˜"˜Status M"™"˜. Potom je u Istarskom narodnom kazalištu održana konferencija o problemu nasilja u obitelji kojoj su nazočili voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, predstavnik UNDP-a Krunoslav Katić, načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, župan Istarske županije Valter Flego, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te glumac i redatelj Zijah Sokolović.

Da je kod nasilja najvažnija prevencija uvodno je kazala Veber i pojasnila da kampanja obuhvaća suradnju policije, nevladinih organizacija, škola i lokalne uprave, a osmišljena je na zabavno - edukativni način. Načelnik PU Istarske Dragutin Cestar je dodao da u nasilju u obitelji prednjače muškarci, a da su većinom žrtve žene, ali i djeca.

Flego je u ime Županije podržao vrijednu kampanju i kazao da je važno razgovarati o nasilju kako bi se preveniralo, te kako je cilj Županije uvijek isti - nulta tolerancija na nasilje.

Puh Belci je izrazila zadovoljstvo što učenici pulskih osnovnih škola direktno sudjeluju u programu. Nadodala je kako postoje različiti oblici nasilja kojih često nismo svjesni, te upravo ova kampanja omogućuje da zajedno osudimo i borimo se protiv nasilja.

Krunoslav Katić iz UNDP-a je pojasnio da postoji dvije trećine djece koja su pokazala da kampanja djeluje pozitivno, a cilj UNDP-a je da kampanja postane nacionalno vlasništvo, kazao je Katić.Koliko nasilje ima oblika, rekao je redatelj edukativno - zabavne predstave "˜"˜Nasilje - za nasilje nema opravdanja"™"˜, Zijah Sokolović. Predstava u trajanju 45 minuta pokazuje 120 primjera nasilja i na puno bolji način od školskog sata educira djecu o nasilju, kazao je Sokolović i apelirao da se predstava uvede u škole, što sada uglavnom nije slučaj.Nakon konferencije odigrana je predstava koja je dio THE/ARTO projekta, a radi se o projektu edukacije djece kroz umjetnost kojoj su nazočili osmaši svih pulskih škola.