Grad Pula na visokom trećem mjestu u Hrvatskoj po transparentnosti rada gradske uprave

PODIJELI
24 / 04 / 2012
U odnosu na istraživanje LOTUS od prije dvije godine, Pula se u ukupnom nacionalnom poretku na listi transparentnih popela za zavidnih pet pozicija

U Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma u Zagrebu, danas su predstavljeni službeni rezultati drugog istraživanja transparentnosti rada tijela lokalne samouprave - LOTUS, prema kojemu je Grad Pula zauzeo visoko treće mjesto na listi najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj.

LOTUS (Lokalna odgovorna i transparentna uprava i samouprava) 2011/12 drugo je sustavno istraživanje u Republici Hrvatskoj koje su zajednički proveli GONG i Udruga Gradova, a u sklopu projekta "Zajedno protiv korupcije". Istraživanje je provedeno u svih 576 gradova i općina te županijama, s ciljem analize aktualnog stanja te usporedbe napretka ili nazadovanja u područjima transparentnosti u radu jedinica lokalne i regionalne samouprave, s obzirom na izmjenu zakonskog okvira i direktan izbor gradonačelnika, načelnika i župana. Dodatno, u istraživanju je ovaj put proširena dio koji se odnosi na suradnju s civilnim društvom.

Podsjećamo, Grad Pula je prema rezultatima prethodnog, prvog istraživanja o transparentnosti i dostupnosti informacija 2009. godine zauzeo 8. mjesto među svim lokalnim i regionalnim jedinicama u Hrvatskoj, a ovakav skok govori o znatnoj otvorenosti rada gradske uprave.

Nagradu je osobno preuzeo gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji je izrazio zadovoljstvo što je još jednom Pula prepoznata kao grad s transparentnom upravom otvorenom prema svim građanima. "Ovako značajan skok u ukupnom poretku rezultat je sustavnog rada na uspostavljanju dvosmjerne komunikacije s građanima pri čemu Pula primjenjuje inovativne modele koje sve više počinju koristiti i drugi gradovi", izjavio je Miletić.

Prilikom današnje svečanosti, u pozdravnom govoru sudionicima su se obratiti Arsen Bauk, ministar uprave, Dario Runtić iz Udruge gradova i Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a koji je kazao kako u odnosu na prethodno istraživanje LOTUS 2009. jedinice lokalne samouprave pokazuju određenu razinu napretka u transparentnosti rada i otvorenosti prema građanima. Unatoč tomu, čak 70% lokalnih vlasti još uvijek je nedostatno ili izrazito netransparentno, dok ih je samo 6% izrazito transparentno.