Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

PODIJELI
09 / 05 / 2021

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma Istre u Titovom parku danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe. Polaganju vijenaca nazočili su gradonačelnik Pule Boris Miletić, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić, zamjenik župana Istarske županije koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, pomoćnica pročelnika Ureda Grada Lovorka Hajdić Golja zatim predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, predstavnici Društva “Josip Broz Tito” i Udruge ruske nacionalne manjine “Ruski dom”.

„U ime Grada Pule i svoje osobno ime čestitam svima Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom. Danas se prisjećamo temeljnih europskih vrijednosti koje baštinimo, a posebice promicanja mira, slobode, tolerancije i zajedništva. Činjenica je da je antifašizam vrijednost utkana u hrvatski Ustav, u sve dokumente Europske unije i u Statut Grada Pule kao temeljno određenje. Uvijek moramo baštiniti vrijednost antifašizma i prisjećati se našeg naroda, svih onih koji su dali svoje živote i koji su se borili za slobodu kako bi mi danas mogli živjeti u slobodnoj Hrvatskoj, Istri i Puli” rekao je gradonačelnik Miletić i pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama.

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja, nakon što je istog dana 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik koji je poznat kao "Schumanova deklaracija" i smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Također, 9. svibnja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi. Premda su se ratne strahote nastavile sve do kapitulacije carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom. Nakon sloma Njemačke i njezinih saveznika za većinu europskih zemalja uslijedio je period mira, a Europa je dobila svoje današnje obrise.
Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donio je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao “Dan Europe”.