Sedam godina članstva u EU - Pula je danas centar ubrzanog gospodarskog i društveno odgovornog razvoja

PODIJELI
01 / 07 / 2020

Povodom sedme godine članstva Republike Hrvatske u EU, Glas Istre je objavio članak kojega prenosimo u cijelosti:

Od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju prošlo je sedam godina, a u tom su razdoblju Pula i čitava Istra, zahvaljujući potpori Europske unije, dodano učvrstile svoju poziciju generatora razvoja gospodarstva, kao i lidera u unapređenju društvenih vrijednosti.

„Sedma godišnjica članstva Hrvatske u EU prilika je da se prisjetimo kako je Grad Pula proveo niz projekata financiranih iz različitih EU programa ili realiziranih temeljem suradnje s inozemnim gradovima partnerima. Svi oni imaju širok, dugoročan i pozitivan učinak na život stanovnika Pule i okolice. Aktivnim povlačenjem bespovratnih sredstava iz EU fondova tako smo uspješno realizirali brojne razvojne i strateške projekte, poput modernizacije komunalne i ostale infrastrukture, povećanja standarda obrazovanja, revitalizacije zapuštenih objekata te modernizacije javnog gradskog prijevoza. U Gradu Puli smo snažno usmjereni na razvoj poduzetništva, sektora turizma te privlačenje novih investicija kao i bespovratnih europskih sredstava uz pomoć kojih ćemo dodatno razvijati naš Grad“, istaknuo je pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić.

Kad je riječ o prilikama za daljnji razvoj grada prije svega treba spomenuti da unatoč izvanrednoj situaciji koja nas je sve pogodila svi procesi vezani za europske projekte idu dalje svojim tokom, pa tako i oni u sklopu ITU mehanizma koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja te efikasnijeg i proaktivnijeg načina povlačenja bespovratnih sredstava. Svi projekti financirani bespovratnim europskim sredstvima od velikog su značaja za rast i razvoj naše sredine stoga je logično da zadržimo dinamiku njihove provedbe.

„Samo kroz novi europski mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja osiguran je indikativan iznos od gotovo 180 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava za razne projekte s područja kulturne baštine, prometa, poduzetništva i brownfield investicija. U Gradu Puli, kao središtu urbanog područja na kojemu se provodi ITU mehanizam, do sada su potpisali Ugovor te su s provedbom krenuli projekti rekonstrukcije pulskog fortifikacijskog sustava, konzervacija i rekonstrukcija „Malog rimskog kazališta“, a do konca 2020. bit će realiziran projekt nabavke 20 novih ekoloških autobusa zajedno s punionicom na prirodni plin. Ostali projekti poput projekta prenamjene dijela zgrade bivšeg vojnog objekta Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta, zatim projekta „Mehanika - polivalentni centar“ te projekta uređenja coworking centra, odvijaju se prema planiranoj dinamici te će nakon procesa evaluacije i ocjene kvalitete i oni krenuti s provedbom. Plan je do konca financijske omotnice tekućeg europskog proračuna realizirati sve planirane projekte sufinancirane iz bespovratnih europskih sredstava i time dodatno unaprijediti standard življenja u našem gradu“, naglasio je pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić.

Od uspješno provedenih projekata ističe se projekt KeyQ+, vrijedan 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt i nakon svog službenog završetka i dalje obogaćuje ponudu našeg grada kroz inovativne radionice i razne kulinarske događaje na pulskoj gradskoj tržnici, a koji između ostaloga prezentiraju povijest Pule kako lokalnom stanovništvu tako i brojnim turistima. Važno je spomenuti i projekt Bičikleta kojim se još od 2015. godine potiče urbana mobilnost i vožnja električnim biciklima. Koristeći čak 43 raspoloživa bicikla može se lako i na jednostavan način obići grad i stići do željene lokacije na ekološki način. Nadalje Grad Pula nositelj je projekta Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola, koji već sedmu godinu za redom aktivno radi na promicanju europskih vrijednosti. Naime, glavni cilj njegovog postojanja je učiniti informacije lako dostupnima za građane kako bi imali priliku izraziti i razmijeniti stajališta o svim područjima djelovanja EU-a, te podizati svijest građana o njihovim pravima i mogućnostima u Europskoj uniji. EDIC Pula-Pola također organizira obilježavanje važnih datuma, predavanja i radionica vezanih za EU, te izdaje mjesečni dvojezični Euro Info Newsletter.

Nadalje, važno je izdvojiti projekt Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula, koji će nastat nadogradnjom i opremanjem postojeće infrastrukture Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula (ŠTUT) te usavršavanjem nastavnika strukovnih predmeta i uvođenjem moderniziranih programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja. Opremanjem, uspostavom i razvojem Centra KLIK Pula u okviru projekta „KLIK Pula - Centar za Kompetentno cjeloživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula“, ukupne vrijednosti 44.692.084,78 kuna, Pula će postati jedan od šest regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u Republici Hrvatskoj.

Uz Grad Pulu značajne projekte proveli su ili imaju u pripremi i gradska trgovačka društva i ustanove. Trenutno se uređuje zgrada Dječjeg kreativnog centra kojim dnevno prođe oko 500-tinjak mališana čime će se osigurati najviši standard rada i boravka primjeren njihovoj kreativnosti i druženju. Ima još mnogo projekata koji zajedno s razvojnim i strateškim prelaze iznose od više stotina milijuna kuna. Važno je napomenuti da je tu i Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun kojeg je EU sufinancirala s više od 27 milijuna eura bespovratnih sredstava, modernizaciju komunalne i ostale infrastrukture, sustava javne odvodnje i sustava protiv plavljenja. Nadalje, trenutno su u fokusu dva kapitalna projekta vrijedna više od 700 milijuna kuna. Prvi je projekt Pula centar i izgradnja modernog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i širenje kanalizacijske mreže te izgradnja mreže za domaćinstva koja nemaju kanalizaciju. U planu nam je izraditi više od 50 kilometara kanalizacije. Od posljednjih uspješno realiziranih projekata tu je No Regret projekt Pulaprometa zahvaljujući kojemu je nabavljeno 12 novih autobusa javnog prijevoza koji su sufinancirani u stopostotnom iznosu bespovratnim novčanim sredstvima.

„Od gore spomenutih projekata posebno me veseli uređenje Dječjeg kreativnog centra budući je namijenjen našim najmlađima. Radovi se planiraju završiti do kraja ljeta odnosno prije ugovorenog roka, a kako bi mališani novu obrazovnu godinu dočekali u novim prostorima. Vrijednost investicije obnove DKC-a iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula. Naime, putem programa Energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora od strane Europskog fonda za regionalni razvoj energetska obnova zgrade sufinancira se s 1,4 milijuna kuna, a dodatno su osigurana sredstva u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna temeljem Javnog poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu. Od početka obnove, dakle od rujna 2019. godine za dosadašnje radove utrošeno je 6 milijuna kuna. Ovaj model obnove predstavlja priliku kojom osiguravamo značajna bespovratna sredstva iz fondova EU i smanjujemo teret gradskog proračuna, a projekt u konačnici rezultira energetskim uštedama od oko 67 posto te manjim režijskim troškovima koji se mogu znatno kvalitetnije iskoristiti za podizanje društvenog standarda naših najmlađih. Tijekom izvođenja radova obnove, svi korisnici Dječjeg kreativnog centra privremeno su smješteni na adekvatnim zamjenskim lokacijama“, zaključio je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor društva Castrum Pula 97 d.o.o. koje upravlja zgradom DKC-a.