Grad Pula - prijatelj djece

Logo Grada prijatelja djeceAkcija "Gradovi i općine - prijatelji djece"

Grad Pula je nositelj titule „Grada prijatelja djece“ od 2011. godine čime je dobio službeno priznanje za kvalitetno provođenje različitih aktivnosti koje unapređuju i podižu kvalitetu života mladih u Puli. Time se Grad Pula, kao prvi istarski grad koji je dobio status Grada prijatelja djece, obvezao da će štiti prava i potrebe djeteta, stvarajući pritom sigurno i poticajno okruženje za život djece i njihovo izražavanje.  

Ulaganje u mlade najbolja je investicija za budućnost svakog društva

Pula je odavno prepoznala važnost ulaganja u dodatni razvoj predškolskog i školskog odgoja, zdravstvenu i socijalnu skrb, sport i sportsku infrastrukturu, kulturni i civilni sektor zbog čega izdvaja veliki dio svog proračuna za navedene aktivnosti. Riječ je o značajnim investicijskim radovima koje Grad Pula provodi svake godine kako bi dodatno podigao kvalitetu samih objekata u kojima djeca borave, poboljšao uvjete rada te unaprijedio cjelokupni standard osnovnog školstva i vrtićkih ustanova.

Gradonačelnik Boris Miletić sa djecom kod Zlatnih VrataDjeca u vrtiću
 
 

Pri upisu u vrtiće u Puli nema listi čekanja

Djeca s područja Pule već od najranije dobi imaju siguran upis u dječje vrtiće, a roditeljima se daje pravo na izbor upisa u jedan o tri gradska ili nekom od 22 privatna vrtića po istim unificiranim kriterijima i cijeni. Grad Pula provodi jedinstvene i transparentne upise zahvaljujući kojima nema listi čekanja, a kako bi se roditeljima olakšao postupak upisa koristi se informatička platforma e-Vrtići, za koju je dobivena i nagrada za kreativnost i inovativnost.

Nakon što djeca krenu u vrtić, roditelji mogu bezbrižno na posao jer je svim pulskim vrtićima radno vrijeme već 40 godina prilagođeno potrebama roditelja. Od prošle godine vrtići rade do 17.00 sati, a postoji i dežurni poslijepodnevni vrtić za roditelje koji rade u smjenama. Posebna briga vodi se o djeci s posebnim potrebama koja pohađaju vrtić, a za koje je osigurana stručna potpora te je opremljena i senzorna soba. Svi vrtići su opremljeni modernim kuhinjama po HACCP sustavu, u kojima se spravlja pet visoko kvalitetnih obroka dnevno planiranih u suradnji sa ZZJZ IŽ te se svake godine investiraju značajna sredstva u osuvremenjivanje i opremanje vrtića novom opremom.

Gradonačelnik Boris Miletić sa djecom u vrtićuDjeca vježbaju u dvorani
 
 

Grad Pula ulaže u podizanje kvalitete i modernizaciju osnovnog školstva

Kad je riječ o osnovnom školstvu Pula se može pohvaliti jednosmjenskom nastavom u gotovo svim školama, izuzevši niže razrede dvije, organiziranom uslugom produženog boravka u svim školama što je izuzetno važno za roditelje koji rade te zdravim obrocima i marendama za učenike. U školama je uveden sustav e-dnevnika te se nastavlja provedba informatizacije i modernizacije nastave kako bi se nastavni program što više približio učenicima. Treba naglasiti da je Pula, kao dvojezičan i multikulturalan grad, osnivač jedne škole i dječjeg vrtića na talijanskom jeziku.

Škola Veli VrhUslikana škola Veli Vrh iz zraka
 
 

Za djecu i mlade nudi se preko150 programa i izvanškolskih aktivnosti 

Grad podržava niz izvannastavnih programa i projekata za učenike osnovnih i srednjih škola, kao što su maketarstvo za početnike, programiranje, robotika, razni matematički i informatički programi, likovne i filmske radionice te razne sportske programe među kao što su Školska sportska natjecanja, Dječji ljetni kamp na Fratarskom otoku i Olimpijski festival dječjih vrtića, Združena atletika, program klizanja za predškolsku i školsku djecu na gradskom klizalištu u zimskom razdoblju. U planu su i programi plivanja koji će se odvijati na gradskom bazenu, budući da je u posebnom dijelu jedan bazen prilagođen djeci neplivačima i djeci sa posebnim potrebama, kao i mali bazen za bebe. Osim toga, Grad financira i Festival znanosti, Monte Librić, Međunarodnu eko školu, Festival Pula pjeva, Dječji festival multikulturalnosti, a Grad svake godine sudjeluje u obilježavanju Dječjeg tjedna, Međunarodnog dana obitelji, Dana prava djeteta i Međunarodnog dana djeteta kada se održava službeni prijem kod gradonačelnika te prigodno bira i novi dječji gradonačelnik. Članovi DGV-a aktivno sudjeluju i u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“ te posjećuju djecu koja pohađaju školu u bolnici pri OB Pula. Tako su i zajedno s učenicima Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna oslikali slike koje su darovali za dječju sobu na kirurgiji. Kvalitetna međusobna suradnja veže se i na činjenicu da Opća bolnica Pula, također, nosi titule „Rodilište prijatelja djece“, odnosno „Odjel pedijatrije prijatelj djece“.

Djeca u AreniDjeca kod zlatnih vrata
 

Članovi Dječjeg gradskog vijeća aktivni dionici u zajednici

2012. godine nastalo je i Dječje gradsko vijeće, platforma koja je djeci omogućila aktivno zastupanje svojih ideja i uključivanje u zajednicu. Članovi su u šest godina postojanja, pod mentorstvom tajnika Društva naša djeca Pula, ostvarili iznimna postignuća i realizirali značajne projekte kojima je dodatno unaprijeđena kvaliteta života mladih u zajednici. Cilj projekta „Pulska igrališta i parkovi - naši prostori druženja i igre" bio je očuvanje prostora za igru te je osvojio prvu nagradu za Naj-projekt Dječjih vijeća Hrvatske. Razvijanje projekta se nastavilo pa je poseban naglasak stavljen na djecu s posebnim potrebama. Kroz projekt „Pulska igrališta i parkovi - pravo na igru za sve!" članovi DGV-a uspjeli su približiti gradske parkove svoj djeci kroz integraciju sprava namijenjenih djeci s posebnim potrebama. Članovi Dječjeg gradskog vijeća organizirali su i humanitarne čajanke, a prikupljena su sredstva donirali potrebitim vršnjacima i ustanovama koje se bave djecom, primjerice Školi za odgoj i obrazovanje i Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula, Udruzi djece i mladih oštećena sluha te Udruzi cerebralne paralize.

Mnogobrojne su aktivnosti usmjerene i na borbu protiv nasilja, alkohola i droge pa je s tim ciljem organiziran i bezalkoholni koncert kako bi se istaknulo da je za dobru zabavu dovoljna dobra volja, a održana su i razna sportska događanja koja promoviraju zdrav način života. Osim toga, članovi Dječjeg gradskog vijeća su zajedno s predstavnicima kazališta realizirali interaktivnu predstavu u formi Forum kazališta. Riječ je o izuzetno prihvaćenom formatu predstave budući da razvija dijalog među vršnjacima i jasnije prezentira aktualne teme s kojima se mladi danas susreću. U suradnji Grada Pule i Dječjeg gradskog vijeća osmišljen je i prvi „Vodič za djecu i mlade“ koji je podijeljen svim učenicima osnovnih škola na početku školske godine. Vodič za slobodno vrijeme na jednom mjestu objedinjuje sve važne informacije o čak 148 pulskih udruga i ustanova koje nude kvalitetne aktivnosti i programe za djecu i mlade, a koje su u Vodiču podijeljene u deset kategorija: foto, film, radio i likovna umjetnost; glazba; gluma; knjiga; ples; sport; volontiranje; zdravstvo i socijalna skrb; znanost i tehnička kultura; razno. 

Logo Dječjeg gradskog vijeća
 

Uz Dječje gradsko vijeće aktivan je i Dječji forum

Grad osigurava sredstva za Akcije „Gradovi – prijatelji djece“ Saveza DND te za rad i funkcioniranje Dječjeg foruma u OŠ Vidikovac i Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule te Savjeta mladih Grada Pule. Za vrijeme ljetnih mjeseci u Puli se provodi projekt „Kvartovski đir“. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo IŽ provode se edukativna interaktivna predavanja za roditelje i tribine za učenike srednjih škola, kao što su „Zajedno za zdravo odrastanje“, „Samopoimanje djece i mladih“, program trijažnog psihologijskog testiranja putem „Beckovog inventara za mlade“ te ostali programi podrške i prevencije. Za najmlađe je organizirana i škola za samostalno upravljanje biciklom te edukacija sigurnosti u prometu. Grad je osigurao i subvencije autobusnih karata učenicima osnovnih škola kako bi se djeci olakšala i osigurala mogućnost dolaska na izvannastavne aktivnosti.

Grad posebnu brigu vodi o najranjivijim skupinama

Kako bi se za djecu s poteškoćama u razvoju omogućili kvalitetni uvjeti za praćenje i sudjelovanje u nastavi, projektom „Zajedno do znanja II“ osigurano je 62 pomoćnika u nastavi za 82 djece. Ujedno, djeci s teškoćama u razvoju nudi se i mogućnost pohađanja nastave u Školi za odgoj i obrazovanje koja ih uz klasičnu nastavu, putem raznih programa i zadruge „Šparooga“, priprema i za rad i lakšu socijalizaciju u društvu. Kako bi program brige bio cjelokupan, u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda čiji je osnivač Grad Pula, djeci predškolske i osnovnoškolske dobi i osobama s cerebralnom paralizom i drugim posebnim potrebama, dostupni su svakodnevni i povremeni specijalizirani programi i specifični edukacijsko-(re)habilitacijski postupci.

Kao socijalno osjetljiv grad, Pula putem subvencija i drugih mjera pomaže učenike čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa. Kroz socijalni program sufinancira se usluga produženog boravka, daje se subvencija za školske marende, prijevoz učenika osnovnih škola, odnosno subvencija mjesečne autobusne karte, kao i nabave školskih udžbenika. Daju se i posebne stipendije za studente slabijeg imovnog stanja, ali i one za učenike prema kriteriju izvrsnosti.

Gradonačelnik Boris Miletić sa djetetom s poteškoćama u razvojuDjeca s poteškoćama u razvoju u dvorani
 

Djeca su, bez sumnje, najbitniji dio društva u našoj sredini. Intenzivnom obnovom postojećih i izgradnjom novih dječjih igrališta, Grad Pula potvrđuje titulu Grada prijatelja. Na području Pule postoji 70 dječjih igrališta s visokim standardom kvalitete, sigurnosti i samih sadržaja. Uz značajna ulaganja u igrališta, dječje vrtiće i škole sustavno i kontinuirano radimo na povećanju standarda i zadovoljstva mladih na području Pule. Stoga se može zaključiti kako Grad Pula na ovaj način stvara grad po mjeri djece, grad kojemu je budućnost njegovih najmlađih sugrađana na prvom mjestu.

Djeca s poteškoćama u razvoju u parkuDjeca s poteškoćama u razvoju u parku

Korisni materijali:

Forum kazalište - Predstava Dječjeg gradskog vijeća