Obnovljena plaža Hidrobaza u Štinjanu

 

Uređenje plaže Hidrobaza odvija se po fazama te su do sad odrađene tri od predviđenih sedam faza. Ukupno je do sad uloženo nešto više od 8,2 milijuna kuna od čega je Grad Pula izdvojio više od 5,5 milijuna kuna, a ostatak bespovratnih sredstava dobiven je od strane Ministarstva turizma Temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture.

S uređenjem po drugoj i trećoj fazi započelo se u veljači 2017. godine.  Navedene faze obuhvatile su uređenje obalne fronte plaže u obuhvatu od 224 metara s jedne i 248 metara s druge strane od centralnog dijela plaže, a uređeno je jedno pero sa školjerom. Na prvih 90 metara plaže,  uz štinjansku Lučicu, izgrađena je riva te je uređena šetnica te su postavljene  dvije kabine za presvlačenje. Uklonjena je i ograda prema Valbandonu kako bi se građanima osigurao kontinuitet prolazak preko Valbandona prema Fažani i nesmetano kretanje cijelim obalnim pojasom, a radove je izvodilo društvo Cesta d.o.o.

Prva faza uređenja obuhvatila je uređenje obalnog dijela zahvata, odnosno centralnog dijela plaže, izgradnju tri stabilizacijska pera sa školjerama čime je plaža zaštićena od jakih udara valova te je osigurano zadržavanje nasipanog šljunčanog materijala na plaži, izvedene su rampe za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, sunčališta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, svlačionice, postavljena je urbana oprema na plažu, asfaltiran je centralni prolaz te je uređen okolni prostor za pristup vozilima. Izgrađena je i interna infrastruktura. Radovi su započeli u siječnju 2016. godine i okončani su do ljetne sezone.

Prema usvojenom Regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama u Istarskoj županiji plaža na Hidrobazi tematizirana je kao plaža sa sportskim i rekreativnim sadržajima na površini od ukupno 9.945 metara kvadratnih s prihvatnim kapacitetom od oko dvije tisuće osoba te je cjelokupna izgradnja i uređenje usmjereno ka potpunoj realizaciji ciljeva zadanih tematizacijom. Stoga će daljnje uređenja po projektnim fazama biti usmjereno na obogaćivanje prostora novim sadržajima u kojima će moći uživati sve dobne generacije. Riječ je, između ostalog, o sportskim i rekreativnim sadržajima, dječjem igralištu, šetnici, uređenju zone za piknik i druženje, krajobraznom uređenju te ostalim sadržajima s naglaskom na integraciju s povijesti prostora. Obzirom na optimalno korištenje prirodnih i  kulturnih resursa te ponuđene različite sadržaje rekreativnog turizma, po dovršetku projekta, lokacija Hidrobaza postat će cjelogodišnja destinacija za šetnje, boravak, rekreaciju i druge aktivnosti na otvorenom.