Izgrađen ŽCGO Kaštijun

 

U prvom kvartalu 2018. godine u pogon je pušten Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun kao najmodernije postrojenje za obradu otpada po uzoru na najrazvijenije europske zemlje  čime je uspostavljen ekološki učinkovit, znatno zdraviji i održiviji te pravedniji sustav zbrinjavanja otpada.

Ukupni godišnji kapacitet obrade 90 tisuća tona otpada, a sam prostor se potire na površini od 164 tisuće četvornih metara.

Uz ŽCGO Kaštijun, cjeloviti sustav gospodarenja otpadom dodatno čini i šest pretovarnih stanica izgrađenih u Labinu, Pazinu, Buzetu, Umagu, Poreču i Rovinju s kojih će, nakon primarne reciklaže, ostatni otpad biti dopremljen u Centar na obradu. Centar je opremljen infrastrukturom koja osigurava maksimalno učinkovito i održivo upravljanje resursima što uz implementaciju najviših standarda sigurnosti, očuvanja okoliša, mjera zaštite voda, zraka, podzemlja te zdravlja ljudi.

Projekt je odobren i nadziran od strane Europske unije te je sufinanciran bespovratnim sredstvima u iznosu preko 27 milijuna eura odnosno preko 77 posto ukupne vrijednosti.