Pametna ruta 308

 

U travnju 2018. godine Grad Pula obogatio je sadržajima atraktivnu biciklističku rutu 308 pretvorivši je u „pametnu rutu 308“. Pametna ruta  budući su na njoj postavljene pametne klupe i to na lokacijama Valkane, Valsaline i placa u Štinjanu, dok su na Zlatnim stijenama, Stoji i Lungo mare (Školsko) postavljene pametne nadstrešnice na kojima su postavljeni priključci za punjenje elektronskih uređaja i električnih bicikla. Zlatne stijene i Školsko obogaćene su i s parkirnim mjestima za naš javni sustav "Bičikleta" . Cilj projekta je bio kroz unaprjeđenje cikloturističke infrastrukture na atraktivnim lokacijama podići cjelokupnu ponudu turističke destinacije.

Odabrana biciklistička ruta 308 povezuje centar grada s okolnim izvornim, prirodno očuvanim krajolicima (šumom i obalom) i nadovezuje se na umreženi sustav biciklističkih ruta koji se širi na okolna mjesta. Za  postavljanje opreme odabrani su punktovi smješteni  u prirodnom ambijentu, na uobičajenim putanjama biciklista. 

Specifični ciljevi projekta su unaprjeđenje kvalitete sadržaja turističkog proizvoda ulaganjem u inovativnu infrastrukturu, povezivanje prirodnih i kulturnih resursa u neposredan doživljaj, kao i povećanje zadovoljstva svih posjetitelja. Vrijednost projekta iznosi nešto više od 390 tisuća kuna, od čega Ministarstvo turizma projekt sufinancira s 209.300,00 kuna, a ostatak vrijednosti osiguran je iz proračuna Grada Pule.