ITU mehanizam

grbovi urbano podrucje.jpg

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti. Riječ je o novom mehanizmu Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Potencijal i mogućnosti korištenja mehanizma uvidjeli su Grad Vodnjan te Općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban koji su se okupili oko Grada Pule te tako zajedno čine jednu urbanu sredinu.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odabralo je Pulu kao područje za provedbu mehanizma integriranog teritorijalnog ulaganja, a konkretne aktivnosti ovisit će o Strategiji razvoja urbanog područja s osnovnim ciljem osiguranja gospodarskog razvoja.

Aktivnosti ITU mehanizma mogu se financirati iz tri različita europska fonda - Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda, a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. te Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020. Za provedbu aktivnosti namijenjenih održivom urbanom razvoju u najvećim urbanim centrima u Republici Hrvatskoj osigurano je 345,35 milijuna eura. Izdvojena sredstva bit će na raspolaganju za financiranje projekata urbanog razvoja na području jedinica lokalne samouprave koje čine odabrano ITU područje.

ESIF.png

Sva pitanja, prijedloge i sugestije možete slati na e-mail:itu@pula.hr.

Novosti

Sve novosti ...
 

Odluka o financiranju projekta "Grad Pula - tehnička pomoć ITU PT" 

Odluka o financiranju projekta "Grad Pula - tehnička pomoć ITU PT"

Odluka o odabiru područja za provedbu ITU mehanizma

Strategija razvoja urbanog područja

Urbano područje Pula

Partnersko vijeće