Prvih Pet godina članstva u EU Pulu pozicioniralo kao bazu ubrzanog gospodarskog i društvenog razvoja

PODIJELI
29 / 06 / 2018

Dana 01. srpnja 2018. godine navršava se peta godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji. U tom su razdoblju Pula i čitava Istra, zahvaljujući potpori Unije, dodano učvrstile svoju poziciju generatora razvoja gospodarstva, kao i lidera u unapređenju društvenih vrijednosti. Riječ je o područjima ovisi rast standarda i kvalitete života za kojega možemo kazati da je u Istri na vrlo visokoj razini.

Grad Pula je i u periodu prije pristupanja Hrvatske Uniji prepoznao prilike koje Europa pruža te se upravo uz pomoć EU projekata u posljednjih pet godina nastavio razvijati u smjeru suvremenog i modernog europskog grada. Novi zamah u razvoju Grad Pula ostvaruje zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i uspješnoj provedbi brojnih europskih projekata. Sredstva koja smo povukli iz raznih europskih fondova osuvremenila su gospodarsku sliku, pripomogla pri razvoju i modernizaciji komunalne i ostale infrastrukture te su korištena za dodatno širenje ponude sadržaja namijenjenih građanima Pule.

Uz Grad Pulu značajne projekte proveli su ili imaju u pripremi i gradska trgovačka društva. Među njima može se izdvojiti izgradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun sufinancirana bespovratnim sredstvima iz fondova EU u iznosu preko 27 milijuna eura odnosno preko 77 posto ukupne vrijednosti. Svim dosadašnjim investicijama osigurani su zdravi temelji za buduće projekte od kojih se u najavi  ističu Pula centar i Pula sjever kojima je predviđena izgradnja sekundarne kanalizacijske mreže Pule i to pretežito putem bespovratnih sredstava EU, a koja bi po procjeni mogla iznositi i do 75 posto vrijednosti investicija. Određeni iznos sredstava već je privučen za pripremu dokumentacije. Ujedno, značajan iznos uložen je i u sustav javne odvodnje čime su osigurani zdravi temelji za budući razvoj grada. U sustav odvodnje protiv plavljenja uloženo je oko 100 milijuna kuna, od čega je oko 80 milijuna bespovratnih sredstava. To je samo djelić iznosa od ukupno 351 milijun kuna koji su društva Pragrande i Pula Herculanea uložili, s time da je čak 55% bespovratnih sredstava.

„Peta godišnjica europskog članstva  prilika je da se prisjetimo kako živimo u Europi bez granica, u Europi u kojoj se baštine uključivost, tolerancija, multikulturalnost, jednakost i nediskriminacija, temeljne europske vrijednosti koje su osnova zajedničkog identiteta te sastavni dio našeg europskog načina života“ kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić nadodavši kako sve navedeno ima jak i pozitivan učinak na život stanovnika područja Pule i okolice. Jako smo se usmjerili na razvoj poduzetništva, sektora turizma te na privlačenja novih investicija kao i bespovratnih europskih sredstava, uz pomoć kojih ćemo dodatno razviti naš Grad, pojasnio je Miletić. „Značajno uporište za rast i razvoj Pula ima kroz novi mehanizam Europske unije, a koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja“ zaključio je gradonačelnik Pule.

Upravo je Pula, kao središte aglomeracije, odabrana kao područje za provedbu ITU mehanizma koji predstavlja novi razvojni potencijal i okosnicu brzog gospodarskog rasta urbanog područja Pule, kao i priliku za privlačenje novih investicija koje će dodatno utjecati na društvenu, socijalnu i kulturnu dimenziju cijelog područja. ITU mehanizam predstavlja svojevrsnu platformu u sklopu koje će se provoditi brojni projekti od strateške važnosti za Urbano područje koje uz gradove Pulu i  Vodnjan čine još i Općine Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat. Aktivnosti koje će se provoditi u Urbanim područjima pridonijet će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenju kulturne baštine, unapređenju sustava obrazovanja, poboljšanju usluga javnog prijevoza, povećanju energetske učinkovitosti, povećanje zapošljavanja, borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Za provedbu spomenutih aktivnosti i čitavog seta konkretnih zajedničkih projekata namijenjenih održivom razvoju Urbanog područja Pula namijenjen je indikativni iznos od 229 milijuna kuna.

Uz ovaj, za Pulu značajan projekt, treba napomenuti kako se u ovoj godini nastavlja još jedan vrlo važan i uspješan projekt naziva EUOPE DIRECT (EDIC). Riječ je o Informacijskom centru za građane  s ciljem da informacije budu lako dostupne te da građani dobiju priliku izraziti i razmijeniti stajališta o svim područjima djelovanja EU-a.

Europska unija je najveća ekonomija svijeta, a cijeli teritorij Hrvatske je pristupanjem Uniji postao dio najveće ekonomske integracije, odnosno prostora slobodne trgovine. Kroz visoku razinu tržišne liberalizacije stvorene su velike mogućnosti za poduzetnike i trgovinu, prekogranična ulaganja, a sloboda kretanja građana je otvorila prilike za studiranje, stažiranje i zapošljavanje u drugim državama članicama.