Polaznicima ljetnih hobby radionica uručene prigodne pohvalnice

PODIJELI
09 / 07 / 2018

I ove godine za vrijeme ljetnih praznika Centar za tehničke aktivnosti "Veruda“ organizirao je ljetne hobby tehničke radionice za učenike koji osim igre i odmora žele naučiti nešto novo, otkriti svoje interese i stvaralačke mogućnosti. Radionice za učenike od prvog do osmog  razreda osnovne škole okupile su 80-tak učenika, ukupno je održano šest radionica, a svim jesu polaznicima uručene i prigodne pohvalnice. Nakon završenih cjelogodišnjih i ljetnih hobby tehničkih radionica, na jesen kreću upisi u nove radionice koje će se održavati u popodnevnim satima, 2 puta tjedno tijekom cijele godine.  Sve informacije mogu se dobiti na tel. 223 171.

Polaznici radionice pod nazivom „Na ljetnom vjetru“ ovladali su tehnikom izrade zmaja, čitajući nacrte, koristeći drvenu građu (letvice), rižin i krep papir, ljepilo i razne alate, a kroz dugo toplo ljeto uživat će puštanjem svoga zmaja u visine.

Na vrlo praktičan način polaznici radionice „Eko-lego modelarstvo“ ulaze u svijet primjene obnovljivih izvora energije i uče specifičnosti obnovljivih izvora energije, te načine korištenja sunca, vjetra, plime, oseke, valova, biogoriva. Učenici su spajanjem različitih elemenata, vijaka i matica, čitajući nacrte sastavljali modele radnih strojeva,aviona i dizalica na koje se montiraju elementi za daljinsko upravljanje, a upravljali su im energijom iz obnovljivih izvora.

Polaznici radionice „Robotika je in“ savladali su vještinu kako programirati i pokrenuti robota. Koristeći Mickro:bitove, mobilni Boa-Bot-robot, edukacijski mobilni Robot, (EmoRo) i lego elemente “FISCHERTECHNIK" upoznali se s mehaničkom konstrukcijom robota, pogonskim uređajem , te izradom i primjenom programa. Proces izgradnje i programiranja robota je kombinacija mehanike, elektronike i logičnog razmišljanja sa E-Moro edukacijskim robotom osmišljenim da kroz zabavu i natjecanje potiče učenje. Edukacijski Mobilni Robot, (EMoRo) približio je polaznicima „stvarni svijet“ elektrotehnike, elektronike i robotskog upravljanja, kakav se može vidjeti u praksi. Jedine razlike su veličina i sofisticiranost, ali načelo rada je gotovo isto.

U okviru radionice „Kreativko“ polaznici su stekli osnovna saznanja o mogućnostima izrade prezentacije korištenjem programa MS PowerPoint, pravilnog ponašanja na Internetu, kao i česte zlouporabe Interneta u razne negativne svrhe.

Cilj radionice „RC automodelarstvo“ je promicati prometni odgoj i tehničke vještine, razviti osjećaj prostornosti i motorike kod polaznika, te pružiti prigodu za potvrđivanje sposobnosti. Osim vožnje radio upravljanih automodela polaznici su stekli nova znanja i vještine u obnovljenom voznom parku te su i sami izradili automodele od špera, ugradili elektroniku i pogon za pokretanje, programirali i pokrenuli izrađene automodele.

Radionica „Recikliraj i kreiraj“  usmjerena  je na ekološku osviještenost i brigu za okoliš i održivi razvoj. Učenici su izrađivali praktične predmete za svakodnevnu upotrebu, korištenjem „starih, neupotrebljivih“ stvari.