„Susretom u Gradskoj vijećnici“ predstavljena bogata povijest značajnih pulskih građevina

PODIJELI
09 / 06 / 2018

U sklopu programa Susreti u Gradskoj vijećnici – Appuntamenti in Consiglio municipale,u pulskoj Komunalnoj palači jučer je održano predavanje dipl.ing.arh. Antona Percana.

Predavanjem pod nazivom „Pula to go“ predstavljena je bogata povijest Bazilike Sv. Marije Formoze, Komunalne palače i samostana Sv. Franje te njihova međusobna povezanost, događanja i osobe vezane za ove iznimno vrijedne građevine i za memoriju i identitet Pule.

Okupljene je na početku pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić koji je istaknuo kako je riječ o trećem po redu događaju koji je organiziran s ciljem upoznavanja građana i šire javnosti s bogatom kulturnom i povijesnom vrijednošću Gradske vijećnice unutar Komunalne palače. Naime, cilj Susreta u Gradskoj vijećnici – Appuntamenti in Consiglio municipale, je uključivanje Gradske vijećnice u kulturni život grada ali i poticaj da se sugrađani svojim dolaskom dodatno obavijeste i upoznaju njezinu bogatu povijest i značaj za naš grad.

Prije samog početka predavanja, okupljenima se kratko obratio i urbanist i arhitekt Attilio Krizmanić koji se osvrnuo na graditeljsku povijest Pule s naglaskom na srednjevjekovno razdoblje.

Potom je predavač Anton Percan predavanje započeo pregledom značajnijih pulskih građevina, ali i ljudima koji su vezani za te građevine. Govoreći o crkvi Sv. Marije Formoze, Percan je istaknuo kako ista datira u 6. stoljeće, dao ju je podignuti ravenski nadbiskup Maksimijan porijeklom iz okolice Rovinja, a danas je očuvan jedino ostatak južne kapele. Percan je zatim detaljnije predstavio bogatu povijest Komunalne palače kao i samostana Sv. Franje.

Nakon predavanja, za okupljene je organizirano i razgledavanje povijesne Komunalne palače, uz objašnjenje funkcioniranja Gradskog vijeća.

Svi zainteresirani, predavanje su mogli pratiti i uživo putem live stream prijenosa, a snimka istog dostupna je na Youtube kanalu Grada Pule:

https://www.youtube.com/user/gradpula/videos

Video

Susreti u Gradskoj vijećnici – predavanje dipl.arh. Antona Percana