Grad Pule i ove godine obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti

PODIJELI
14 / 11 / 2017

Kao i prethodnih godina, Grad Pula nizom aktivnosti i ove godine sudjeluje u obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti od 15. studenog do 15. prosinca s ciljem senzibiliziranja javnosti o problemu zlouporabe svih oblika sredstva ovisnosti, osobito droga kao globalnog  problema koji zahtijeva provedbu kompleksnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanje ovisnika, rehabilitacije i resocijalizacije.

Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti započet će u srijedu 15. studenog 2017. godine tradicionalnom utrkom na Lungomare-u u kojoj sudjeluje stotinjak učenika osnovnih škola Stoja i Veruda. Start utrke je na kupalištu Mornar u 10,00 sati, a utrka se održava od Mornara (unutarnji plato) do Gortanove uvale, te povratak do Mornara, cestom.

Nadalje, ovogodišnji program prevencije "Pulo, reci drogi NE!" kojeg Grad Pula provodi od 2014. godine, održat će se i ove. Riječ je o edukativnoj predstavi proizašloj iz The/Arto projekta. Kroz sustavno izvođenje u školama te putem kazališne umjetnosti otvorenog tipa predstava nastoji podići nivo javne svijesti o važnosti prevencije zlouporabe droge i educirati djecu o ovoj tematici. Glumci Ivana Krizmanić i Marko Makovičić u 45 minuta uspostavit će izravan kontakt s djecom kroz predstavljanje realnih situacija, što iziskuje poseban pristup i način glume.

Predstave će se održati u pulskim osnovnim školama prema sljedećem rasporedu:

15.11., srijeda
10:30 - OŠ Tone Peruška (za učenice i učenike OŠ Tone Peruška i OŠ Kaštanjer)
12:30 - OŠ Veli Vrh

16.11., četvrtak
08:00 - OŠ Veruda
10:45 - OŠ Centar (za učenice i učenike OŠ Centar i OŠ Monte Zaro)
12:30 - OŠ Stoja
17:30 - OŠ Giusepinna Martinuzzi
19:00 - OŠ Vidikovac

17.11., petak
9:00 - OŠ Šijana
 

U prosincu ove godine tradicionalno će se održati i dvije sportsko-edukativne akcije: „Baci drogu u koš“i „Život bez droge je prva liga“.

Mjesec borbe protiv ovisnosti provode Grad Pula, Policijska uprava Istarska, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije - Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, Gradsko društvo Crvenog križa Pula, kampanja Istarske županije protiv ovisnosti Bježi-Via, Udruga kineziologa, Udruga Uzpiro Cro i Institut te Centar za socijalnu skrb Pazin – Podružnica Obiteljski centar Pula.