Puh Belci: Uz projekt D’BASKET do inovativnijeg pristupa edukaciji

PODIJELI
11 / 09 / 2017

U okviru projekta D’BASKET - BAsic Skills, Entrepreneurship, Treasures of Diversity (Osnovne vještine, poduzetništvo, vrijednost različitosti), Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Grad Pula i Osnovna škola Veli Vrh ugostili su ostale partnere iz Slovenije i Italije povodom održavanja međunarodnog treninga za učitelje i stručno osoblje triju škola.

U ime hrvatskih partnera na projektu prisutne su pozdravile zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović te ravnateljica Osnovne škole Veli Vrh Irene Rigo koje su ujedno svima zaželjele uspješan rad na projektu. „Radi se o za Grad vrlo važnom projektu koji ima intenciju poboljšanja kompetencija nastavnika za rad s raznovrsnim grupama učenika“ kazala je Puh Belci nadodavši kako vjeruje da će ove radionice izroditi neke nove ideje i pridonijeti boljoj i učinkovitijoj provedbi projekta.

Riječ je o drugom po redu treningu u okviru projekta, a koji se nastavlja na onaj održan u travnju u San Doná di Piave. Naime, na prvom treningu u travnju analizirane su postojeće pedagoške metode, mehanizmi i primjeri dobre prakse te predložene izmjene, nadogradnje i poboljšanja istih. Treneri su, temeljem analiza i prijedloga, osmislili konkretne alate i modele koji će biti implementirani u školama. Osmišljeni alati korisni su za inovativne pristupe edukaciji, a orijentirani su na tri ključna elementa projekta: poduzetništvo, multimediju i multikulturalnost. Upravo će ti alati i modeli biti predstavljeni polaznicima ovog petodnevnog treninga, kako bi kroz razmjenu dobre prakse i zajednički razvoj interdisciplinarnih obrazovnih metoda jačali vještine učitelja i učenika.

Po završetku treninga, slijedi faza testiranja tijekom koje će učitelji i stručno osoblje usvojena znanja koristiti u svom radu u školi kako bi proširili i unaprijedili znanja u obrazovnoj praksi s obzirom na metode, kompetencije i  nastavnički plan i program.

Projekt D’BASKET financira se iz programa Erasmus+ te uključuje 10 partnera iz Francuske, Italije, Hrvatske i Slovenije, a tema je razmjena dobre i inovativne prakse i razvoj interdisciplinarnih obrazovnih metoda. Metode koje se razvijaju teže jačanju vještina učenika, ali i učitelja. Fokusira se na razvoju osnovnih vještina poboljšanjem obrazovnih metoda već u ranoj dobi kroz suradnju škola i nevladinih organizacija aktivnih u području obrazovanja.